Site Overlay

М’язовий “панцир” і вправи, які знімають м’язові “зажими”

+38(098)212-69-69  (Київстар)
+38(099)212-69-69  (Водафон)
Viber WhatsApp
Viber WhatsApp

М'ЯЗОВИЙ «ПАНЦИР» І ВПРАВИ, ЯКІ ЗНІМАЮТЬ М'ЯЗОВІ "ЗАЖИМИ"

Мышечный «панцирь»

Сегмент

Як говорити зі своїм тілом

Системи занять

Мышечный «панцирь»

Психоаналітичний підхід за Райхом

Інші техніки

Очі

Очі – це основний засіб контакту дитини з навколишнім світом. Згідно з концепцією Райха, область зорового сприйняття, як правило, травмується першочергово, до того ж відбувається це під час сприйняття холодних, агресивних або таких, що викликають страх, проявів оточення. Захист цієї ділянки виражається в нерухомості лобової зони, “порожньому” виразі очей, які ніби визирають із застиглої маски обличчя.

Цей панцир може бути зруйнований тим, що пацієнт, щоб збільшити рухливість повік і м’язів чола, широко, наче в страху, розкриває очі. Для посилення емоційної виразності пацієнтам також пропонується обертати очима, переводити погляд з боку в бік тощо.

Психодраматичні техніки “Повернення в дитинство”, що викликають сильне афективне переживання (ридання).
Концентрація на полум’ї “свічки” з поступовим збільшенням відстані від неї. (Медитація на свічку)
Медитативна техніка релаксації з концентрацією уваги на ділянці очей.

Рот

Оральний сегмент включає в себе м’язи підборіддя, горла і задньої частини голови. Щелепи можуть бути міцно стиснуті або неприродно розслаблені. Напругою м’язів цієї ділянки стримуються почуття, які емоційно виражаються плачем, пронизливим криком, гримасами, бажанням кусатися або смоктати.

Імітація плачу, вимовляння звуків, що мобілізують губи, кусання, блювотні рухи, масаж м’язів щелепного апарату.

Ігрові техніки, що підвищують чутливість, сенситивність ротової ділянки, мобілізують м’язові групи рота: “мотоцикл”, “дзьоб”.
Гучне проспівування звуків
Звуки “И”, “У” із сильним розтягуванням рота.

Шия
(горло)

Цей сегмент містить у собі внутрішні м’язи шиї, а також язик. Панцир тут служить, головним чином, для утримання гніву й плачу. Клубок у горлі – образа (пригнічений гнів).

Оскільки безпосередній вплив на внутрішні м’язи шиї здійснити неможливо, для розслаблення цієї ділянки пропонується пронизливо кричати, волати, верещати, імітувати відрижку.

Вправа “Хвастощі”
Голосознавство
Сенситивні релаксаційні техніки
Медитація на блакитний колір у ділянці горла.

Груди

Грудний сегмент охоплює великі м’язи грудей, м’язи плечового пояса, лопаток, усі м’язи грудної клітки, а також рук і кистей. Напруга в цьому сегменті здатна придушити сміх, лють, печаль, пристрасне бажання. Затримка дихання, що є вельми важливим засобом придушення будь-якої емоції, відбувається здебільшого в ділянці грудей.

Панцир може бути розслаблений дихальними вправами, особливо такими, що включають у себе повний видих. Руки та кисті рук використовуються для вправ, що імітують удари, розривання на частини, удушення, або вираження пристрасного бажання.

Мантричний спів
Вільне зв’язне дихання (ребефінг, вайвейшн)
Психодраматичні прийоми: “Радість”, “Відкритість”, “Воля, “Любов”
Палсинг.

Діафрагма

Цей сегмент містить у собі ділянку діафрагми, шлунок, сонячне сплетіння, різні внутрішні органи, а також м’язи, розташовані вздовж нижньої частини грудного хребця. Наявність тут панцира виражена викривленням хребта вперед таким чином, що у пацієнта, який сидить на стільці, між нижньою частиною його спини і спинкою стільця залишається значний простір. Крім того, видих йому дається з більшими труднощами, ніж вдих. Цей елемент панцира пригнічує головним чином такі почуття, як сильний гнів або лють.

Перед тим як за допомогою спеціальних дихальних вправ і рефлексу відрижки братися за звільнення від панцира в цій ділянці (люди, у яких у цьому сегменті є міцне блокування, страждають від цілковитої нездатності очищати шлунок блювотою), треба переконатися, що перші чотири сегменти відносно вільні.

Дихання животом
Медитативні прийоми з концентрацією уваги в області сонячного сплетіння
“Вільне” катання в стані часткової релаксації
Палсинг.

Живіт
Черевна порожнина

Черевний сегмент містить у собі великі м’язи живота і м’язи спини. Напруга поперекових м’язів пов’язана зі страхом перед можливою агресією. Наявність панцира в ділянці торса і з боків породжує страх лоскоту і пов’язана з придушенням злості. Якщо верхні сегменти вже відкриті, звільнення цього сегмента від панцира проходить відносно легко.

Крики, волання, дихальні вправи.

Дыхание животом
Медитация на желто-красный спектр
Медитация «Я – дерево»
Палсинг

Таз

Цей сегмент охоплює всі м’язи таза і нижніх членів. Що міцніша броня, то більше таз виступає назад, що одразу помітно по сідницях, які стирчать. Зайві м’язи в цій частині болісно напружені, сам таз нерухомий, “мертвий”, несексуальний. Панцир у ділянці таза слугує для придушення як тривоги або гніву, так і задоволення. Оскільки тривога і гнів виникають унаслідок придушення сексуального задоволення, вільно переживати останнє в цій ділянці стає неможливим доти, доки гнів, заблокований м’язами таза, не буде випущено на волю.

Цей панцир може бути ослаблений за допомогою вправ, до яких входять енергійні рухи тазом або, скажімо, удари ним об жорстку канапу, а також імітація багаторазових стусанів ногою.

Дихання животом
Медитація на жовто-червоний спектр
Медитація “Я – дерево”
Танцювально-рухова психотерапія
Вправи, що активізують таз
Палсинг.

Дугельний Віталій, психолог-практик, фахівець із ТОП, палсингу і танатотерапії

Підписатися
Сповістити про
guest
0 комментариев
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Усі матеріали є авторськими та захищені Законодавством України. Будь-які посилання мають бути узгоджені з автором.
© Віталій Дугельний, 2020